Smittskydd i praktiken

Klicka dig fram i bilden ovan eller i menyn till vänster för att läsa mer om de olika smittskyddsåtgärderna.

 Smittskydd - mer än förebyggande åtgärder

Dessa sidor innehåller råd om förebyggande smittskyddsåtgärder, det vill säga om hur spridning av smittämnen kan förhindras. 

>> Läs mer om spridning av smittämnen i avsnittet om smittvägar

Det finns även annat som du som djurägare kan göra för att minska smittförekomsten i din besättning: Eftersom smittsam sjukdom kräver både smittämne, djur och gynnsam miljö för att uppkomma är god skötsel en viktig del av smittskyddet. Goda råmjölksrutiner, bra stallhygien och stressfri miljö är faktorer som bidrar till att djuren håller sig friska.

>> Läs om andra faktorer som påverkar uppkomsten av smittsam sjukdom

En annan slags smittskyddsåtgärd är vaccinering mot specifika smittämnen. Genom vaccinering ökas djurens motståndskraft mot det aktuella smittämnet och smittrycket minskar.

Effektiva smittskyddsåtgärder

Var de största smittriskerna finns på just din gård beror på vilken risk som upprepas mest. Har du många djurinköp? Eller täta besök av personer som har kontakt med  andra fårbesättningar? Den smittskyddsåtgärd som har störst effekt är den som förebygger den största smittrisken.

Tänk igenom var risken är som störst för att smitta ska föras in till dina djur. Behöver smittskyddet förstärkas på dessa områden? Använd gärna självtestet som hjälpmedel.

 << Tillbaka till översikten

Smittskydd på bete Foderhantering Inre smittskydd Stallhygien Smittskydd mot fåglar, skadedjur, andra djur Isolering Djurinköp Kadaverhantering Besöksrutiner

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår